Μια από τις πιο αξιόλογες διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα είναι αυτή με προορισμό την λίμνη Δόξας. Σε απόσταση μόλις 160 χιλιομέτρων και με σχετικά εύκολη πρόσβαση από την εθνική οδό, ο ταξιδιώτης αποζημιώνεται από το μοναδικό φυσικό τοπίο, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τις μονές που μπορεί να επισκεφθεί. Εκατό χιλιόμετρα μακρυά από την πρωτεύουσα, στο ύψος του Κιάτου, αφήνουμε την εθνική οδό και παίρνουμε τον δρόμο με πρώτο σταθμό την λίμνη της Στυμφαλίας.

Εκεί, μας περιμένουν οι μυθολογημένες ιστορίες του Ηρακλή, η πανάρχαια ιστορία της περιοχής με τον αρχαιολογικό της χώρο και φυσικά ο νοτιότερος υγροβιότοπος των Βαλκανίων, η ίδια η λίμνη Στυμφαλίας. Το μουσείο Φυσικού Περιβάλλοντος που βρίσκεται εκεί συνδυάζει τις πληροφορίες για όλα αυτά, μαζί με την εκπληκτική θέα στην λίμνη.

Συνεχίζοντας την διαδρομή προς τον Φενεό, ανεβαίνουμε από τα 600 στα 800 μέτρα υψόμετρο και παρατηρούμε πως το τοπίο γίνεται πιο άγριο και ακόμη πιο όμορφο. Μετά από λίγα χιλιόμετρα φτάνουμε στην λίμνη Δόξας, την «μικρή Ελβετία» όπως την χαρακτηρίζουν δίκαια οι κάτοικοι. Στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται τα χιονισμένα βουνά της Κυλλήνης, του Χελμού και της Ντουρντουβάνας, δίνοντας σου την αίσθηση ότι «πετάχτηκες» για μια μονοήμερη εκδρομή στις Άλπεις!

Στην μια της πλευρά, μια στενή λωρίδα γης εισχωρεί στα γλυκά νερά και δίνει περίοπτη θέση σε ένα μικρό εκκλησάκι, τον Άγιο Φανούριο ή Παλαιομονάστηρο.  Σε αυτό το σημείο βρισκόταν από τον 14ο αιώνα το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου μέχρι το 1693, πριν μεταφερθεί σχεδόν δύο χιλιόμετρα πιο μακρυά, στην τωρινή του θέση λόγω πλημμυρών.

Η συγκεκριμένη μονή είναι γνωστή για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην επανάσταση του 1821, καθώς ο τότε ηγούμενος της Ναθαναήλ είχε μυηθεί στην Φιλική εταιρεία και συμμετείχε στην οργάνωση της επανάστασης στην περιοχή. Ο Παπαφλέσσας και ο Κολοκοτρώνης ήταν κάποιοι από τους ήρωες που φιλοξενήθηκαν στην μονή και οργάνωσαν  εδώ τις εξορμήσεις τους.

Η αγαπημένη αυτή διαδρομή είναι σίγουρο πως θα αφήσει ικανοποιημένους τόσο τους λάτρεις της φύσης όσο και αυτούς που αγαπάνε την ιστορία αλλά και την θρησκεία. Η Στυμφαλία, ο Φενεός και η λίμνη Δόξας είναι προορισμοί που αξίζει να τους επισκεφθείτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου προτιμάτε, αφού ο κάθε μήνας έχει να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Από χιονισμένα τοπία μέχρι τα φεστιβάλ του καλοκαιριού και από την ρομαντικότητα του φθινοπώρου μέχρι την γεμάτη ζωή άνοιξη. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις που μπορείτε να προμηθευτείτε από τοπικούς παραγωγούς. Δοκιμάστε γλυκά του κουταλιού, καρύδια, χειροποίητα ζυμαρικά και πιείτε και ένα τοπικό λικέρ στην υγειά μας!