Κάπου ανάμεσα στις πολυκατοικίες, λίγο πιο έξω από το κέντρο της Κορίνθου, σταμάτησα έξω από το γραφείο της Αγγελικής. Στάθηκα έξω από την πόρτα, μια πινακίδα έγραφε «διαιτολόγος Αγγελική Κορδαλή», και χτύπησα το κουδούνι. Με ένα χαμόγελο πλατύ και παιδικό με υποδέχτηκε και με έκανε να νιώσω άνετα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ανάμεσα σε κάτι διατροφικές πυραμίδες και κάτι άλλα ακαταλαβίστικα για μένα άρχισα να την βομβαρδίζω με ερωτήσεις και απορίες. Ένα απόσπασμα από την συζήτηση μας είναι αυτό που ακολουθεί.

Τελικά είμαστε ότι τρώμε;
Θα έλεγα ότι είμαστε ό,τι επιλέγουμε ως διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής. Πιστεύω ότι δεν είμαστε μόνο ό,τι τρώμε αλλά και ότι άλλο περιλαμβάνει η καθημερινότητά μας, ο τρόπος ζωής μας, η σωματική και ψυχική μας κατάσταση. Σαφώς και η διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας μας αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες όπως αν ασκούμαστε, το κοινωνικό και οικογενειακό μας περιβάλλον, το στρες. Όλα αυτά μαζί αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται.

Τι σχέση έχει η διατροφή με την ψυχολογία μας;
Το ένα επηρεάζει το άλλο είτε θετικά είτε αρνητικά. Αν η διατροφή μας δεν καλύπτει τις θρεπτικές μας ανάγκες, καταναλώνουμε συχνά επεξεργασμένα τρόφιμα (γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά κλπ), επηρεάζει την ψυχολογία μας αρνητικά λόγω ανάκτησης σωματικού βάρους αλλά και έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Από την άλλη η κακή διάθεση, τα νεύρα, η μελαγχολία επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα κατανάλωσης φαγητού. Για αυτόν τον λόγο σε συνεργασία με την κα. Μπούμη Ράνια (Ψυχολόγο-Γνωσιακή Ψυχοθεραπεύτρια) έχουμε δημιουργήσει στην Κόρινθο ομάδες αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς & ψυχολογικής υποστήριξης που ονομάζονται «Συν+αδυνατίζω» με στόχο την απώλεια/διατήρηση σωματικού βάρους μέσα από την αλλαγή τρόπου ζωής

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες που σε επισκέπτονται;
Οι γυναίκες είναι πιο περίπλοκες προσωπικότητες από τους άντρες. Ίσως επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες στο κομμάτι της διατροφής. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι άντρες αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής είναι πιο πειθαρχημένοι σε αυτό σε σύγκριση με τις γυναίκες που επηρεάζονται πιο εύκολα θα έλεγα από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Βέβαια αν κανείς είναι αποφασισμένος 100% να αλλάξει ποιότητα ζωής το καταφέρνει είτε είναι γυναίκα είτε άντρας.

Κάτι καινούριο με το οποίο ασχολείσαι είναι ο γονιδιακός έλεγχος. Πως μπορεί να βοηθηθεί κάποιος με αυτό;
Ο συγκεκριμένος γονιδιακός έλεγχος έχει να κάνει με την ανάλυση του γενετικού προφίλ του καθενός και με βάση αυτό αλλά και το ιατρικό-διατροφικό του ιστορικό διαμορφώνεται η διατροφή του. Με απλά λόγια, το άτομο που κάνει τον γονιδιακό έλεγχο μπορεί να δει για ποιον λόγο δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα στην απώλεια βάρους αλλά και στην ποιότητα της ζωής του σε σύγκριση με κάποιον που έχει την ίδια ηλικία και βάρος με τον ίδιο. Αφορά ενήλικες αλλά και παιδιά και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη εταιρία Εμβιοδιαγνωστική που με την σειρά της συνεργάζεται με κορυφαία ερευνητικά κέντρα (Ιατρική Κρήτης) αλλά και διεθνώς.

Θέλω να σε ρωτήσω κάτι που περνά συχνά από το μυαλό των νέων τα τελευταία χρόνια. Θα έφευγες ποτέ για να μείνεις στο εξωτερικό;
Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή το σκεφτόμουν σοβαρά να φύγω στο εξωτερικό για δουλειά αλλά δεν βρήκα κάποια χώρα που θα μπορούσε να συνδυάσει το επάγγελμά μου με την προσαρμογή στην κουλτούρα της χώρας! Αν όμως μου γινόταν κάποια πολύ καλή πρόταση ίσως και να έπαιρνα το ρίσκο. Αγαπώ πολύ την χώρα μου ακόμα και με όλα τα αρνητικά στον επαγγελματικό-οικονομικό τομέα.

Όλα ωραία, πάμε στα δύσκολα τώρα! Θα ακολουθούσες έναν έρωτα στην άκρη του κόσμου;
Μεγάλο δίλλημα! Αν ήμουν 1000% σίγουρη ότι αυτός είναι ο άνθρωπός μου και είχα επαγγελματική απασχόληση με κάτι που μου αρέσει και με γεμίζει θα το έκανα. Το λέω αυτό γιατί αν δεν είσαι πρώτα με τον εαυτό σου καλά δεν πιστεύω ότι μπορείς να είσαι καλά με οποιονδήποτε. Σίγουρα όμως θα μου έλειπε πολύ η οικογένειά μου και η χώρα μου κι αυτός θα ήταν ο μόνος λόγος που θα έλεγα και όχι γιατί είμαστε πολύ δεμένη οικογένεια

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια δεν κρατάνε, γιατί;
Πιστεύω ότι η ποιότητα των σχέσεων έχει επηρεαστεί πολύ από τις απαιτήσεις του καθενός. Ίσως είναι περισσότερες από αυτά που ξέρουν ενδόμυχα ότι θα πάρουν από τον άλλον. Οι περισσότεροι δεν κάνουν εύκολα υποχωρήσεις με κατανόηση και σεβασμό και ο εγωισμός όλο και μεγαλώνει. Διανύουμε και μια περίοδο που η λέξη «χωρίζω» βγαίνει πολύ πιο εύκολα σε σχέση με παλιά και οι «υλικές» προσδοκίες είναι πάνω από τις συναισθηματικές! Επίσης, πολλοί δεν επιθυμούν να κάνουν περισσότερα για τον άλλον ενώ θα μπορούσαν.

Μια σχέση μπορεί να κρατήσει για πάντα;
Αν είναι το άλλο σου μισό ναι. Πάντα όμως με θέληση και από τους δύο..όχι προσπάθεια..ΘΕΛΗΣΗ μαζί με αγάπη! Αν προσπαθείς συνεχώς να κρατήσεις μια σχέση πιστεύω ότι έχει ήδη ημερομηνία λήξης.

Ευτυχία, πες μου 3 μικρά πράγματα που μπορείς να την βρεις…
Η ευτυχία είναι πολλά πράγματα μαζί. Δεν είναι κάτι που στοχεύεις να καταφέρεις απλά κάτι πολύ όμορφο που συμβαίνει στην ψυχή μας. Πιστεύω ότι μπορείς να την βρει κανείς σε παραπάνω από τρία πράγματα. Είναι αυτό που νιώθεις όταν προσφέρεις φαγητό σε κάποιον που το έχει ανάγκη, η αγάπη που λαμβάνεις από τους φίλους και την οικογένειά σου, ο έρωτας, αυτό που νιώθεις όταν καταφέρνεις κάτι που θέλεις πολύ ακόμα και το να μπορεί κάποιος να πάει στην θάλασσα..

Αν δεν ήσουν αυτή που είσαι ποια θα ήθελες να είσαι;
Επαγγελματικά θα μπορούσα να είμαι διακοσμήτρια και επειδή η διακόσμηση έχει στοιχεία από όλο τον κόσμο, να κάνω πολλά ταξίδια γνωρίζοντας διαφορετικές κουλτούρες.

Υπάρχει κάτι που έκανες παλαιότερα στην ζωή σου και θα ήθελες να ξανακάνεις ή ό,τι σταματάς το αφήνεις για πάντα;
Τώρα μου θύμισες κάτι που έχω να κάνω πολλά χρόνια! Παλιά, στα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια έγραφα στιχάκια. Μου άρεσε πολύ να αποτυπώνω αυτό που νιώθω σε ένα χαρτί δημιουργώντας ποίημα. Έτσι, άδειαζε το μυαλό μου και με χαλάρωνε πολύ. Σταμάτησα όχι για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, απλά με την καθημερινότητα και τη απασχόληση με άλλα πράγματα, το άφησα. Θα ήθελα πολύ να ξαναρχίσω να γράφω!

Αν θα μπορούσες τον κόσμο να άλλαζες, από που θα άρχιζες;
Από τον τρόπο που σκέπτεται και επικοινωνεί το μεγαλύτερο ποσοστό της νέας γενιάς. Είμαστε σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και παρατηρώ ότι πολλοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην «ηλεκτρονική επικοινωνία» μέσω των κοινωνικών δικτύων και στο να δείχνουν ένα προφίλ του εαυτού τους που θεωρούν ότι αυτό είναι αποδεκτό ενώ μπορεί να μην είναι το πραγματικό. Με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Με αυτά τα τελευταία λόγια άφησα την Αγγελική στο γραφείο της, ίσως να σκέφτεται την συζήτηση μας, ίσως να πήρε ένα χαρτί και ένα στυλό και να έγραψε πάλι ένα στιχάκι όπως παλιά. Στις σκάλες συνάντησα μια κοπέλα που πήγαινε να την επισκεφθεί. Σκέφτηκα πως είναι τόσο όμορφο μέσα από την εργασία σου να μπορείς να βοηθάς τους συνανθρώπους σου να πετυχαίνουν αυτό που θέλουν στη ζωή τους, να βάζεις κι εσύ ένα λιθαράκι στο να γίνει πιο όμορφη. Ακόμα πιο όμορφο είναι να γνωρίζεις ανθρώπους στην Ελλάδα, στον καιρό που όλα μοιάζουν δύσκολα επαγγελματικά, να αισθάνονται γεμάτοι από την εργασία τους και να επιμένουν να γίνονται ολοένα και καλύτεροι.

Πηγή: http://www.kulturosupa.gr/index.php/anthrwpos-kai-koinwnia/maco-grello-kordali-diaitologos-15833/